Održana HIZ prezentacija: Primjena Sporazuma CETA između EU i Kanade

Održana HIZ prezentacija: Primjena Sporazuma CETA između EU i Kanade
Prezentacija: Primjena Sporazuma CETA između EU i Kanade

Dana 21. rujna 2017.g., na dan same primjene Sporazuma CETA, Hrvatski izvoznici  u suradnji sa Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom financija, Carinskom upravom RH, organizirali su prezentaciju  „Primjena Sporazuma CETA između EU  i Kanade“.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) donosi mnoge pogodnosti i prilike za hrvatske izvoznike, ali donosi i određene specifičnosti:

·         smanjenje carina uz primjenu posebnih pravila o podrijetlu robe;

·         kvote za proizvode sa podrijetlom;

·         jednostavne registracije izvoznika za pošiljke preko 6000 € putem sustava REX.

Pravila stjecanja podrijetla robe znatno se razlikuju od uobičajenih PEM pravila. Primjenjuje se „self assessment“ pristup, a izjava o podrijetlu se koristi kao jedini dokaz.

Detaljnije informacije o podrijetlu robe možete potražiti na web stranici: https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/propisi-i-sporazumi/carinska-tarifa-vrijednost-i-podrijetlo/2772, ili se obratite putem upita Carinskoj upravi RH na email: podrijetlo@carina.hr.

Prezentacija HIZ-a započela je izlaganjem gđe. Tatjane Vinković, voditeljice Odjela za pristup tržištu, Sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu pri MVEP, koja je prezentirala mogućnosti i izazove za hrvatske izvoznike primjenom CETA-e.

U nastavku je gđa. Branka Tuđen, voditeljica Službe za carinsku vrijednost i podrijetlo, Carinske uprave RH pri MF, prezentirala zakonsku regulativu koja se odnosi na kvote, podrijetlo roba i obavezu registracije za hrvatske izvoznike prilikom izvoza na tržište Kanade.

Tekst CETA-e objavljen u Službenom listu EU-a br. L11 od 14.02.2017.

Zakon o potvrđivanju CETA-e objavljen je u Narodnim novinama – Međunarodni ugovori br. 9/2017 od 15.09.2017. NN-MEĐUNARODNI UGOVORI – CETA.

Detaljne informacije o carinama, propisima i procedurama u Kanadi nalaze se na 

web stranici: Market Access Database: 

http://madb.europa.eu/madb/atDutyDetailPubli.htm?hscode=8537102910&countries=CA.

Prezentacije možete preuzeti u nastavku: 



Podijeli
li
0