Održana konferencija: Hrvatska i trgovinska politika EU

U organizaciji Državnog ureda za trgovinsku politiku dana 16. studenoga 2012., održana je konferencija Hrvatska i trgovinska politika Europske unije: Izazovi i mogućnosti“, na kojoj je bilo govora o novostima u trgovinskim odnosima koje donosi pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji te ključnim promjenama koje donosi primjena zajedničke trgovinske politike.

Predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku Denis Čajo, istaknuo je u uvodnom govoru da je uloga tog ureda zastupanje interesa hrvatskih gospodarstvenika u tijelima Europske unije te pomoć u pripremi na nove i značajne promjene i uvjete poslovanja nakon prvog srpnja 2013. godine.
U ime Vlade Republike Hrvatske nazočne je pozdravio potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na ovoj Konferenciji. U svom govoru naglasio je da će ulaskom u Europsku uniju domaće tržište za hrvatske poduzetnike postati unutarnje tržište Unije što znači i vrlo velike promjene u uvjetima poslovanja i trgovinskoj politici Hrvatske. Podsjetio je da je tijekom pregovora o pristupu Europskoj uniji Hrvatska provela sveobuhvatne reforme koje su iz temelja promijenile ne samo gospodarstvo već i cijelo društvo, dodavši da Hrvatska može biti primjer ostalima kako se ispunjavaju visoki ciljevi koje je pred nas postavila Europska unija. „Hrvatska će ući spremna, a mislim da će EU s Hrvatskom biti malo bolja, isto kao što ćemo i mi s EU biti malo bolji“, kazao je potpredsjednik Mimica.
Zamjenik generalnog direktora Opće uprave za trgovinu Europske komisije Peter Balas održao je prezentaciju tijekom koje je istaknuo da se EU i zemlje članice moraju više okrenuti novim tržištima, dodavši da se očekuje da će 90 posto globalnog gospodarskog rasta u idućih pet godina biti generirano izvan Europe, a da će Europa, kao značajan svjetski izvoznik, uvoznik te investitor itekako ovisiti o rastu u zemljama s kojima trguje.

Na konferenciji je sudjelovalo 180 predstavnika hrvatskih tvrtki, interesnih udruženja, državnih institucija i diplomatskog zbora.

Podijeli
li
0