Ola’la od Islanda do Kuvajta: S Jankomira u 26 zemalja, odsad i u eko omotima

Ola’la od Islanda do Kuvajta: S Jankomira u 26 zemalja, odsad i u eko omotima
Osnivači Delt papira Kruno Kišak i Alen Krajačić
Matej Grgić

Pandemijsko proljeće lani za njih je bilo udarno doba za proizvodnju, bilo je nužno u pogonu na Jankomiru raditi u tri smjene, jer zbog opće nestašice toaletnog papira u cijeloj Europi mnogi su se obraćali njima ne bi li namirili svoju potražnju. Zagrebačka tvrtka Delt Papir morala ih je ponekad i odbijati. No, unatoč tome cijelu 2020. može ocijeniti uspješnom, ne samo po činjenici da su se prihodima od 130 milijuna kuna približili svojoj rekordnoj 2019., već i po tome što su krajem godine počeli raditi na idejnom rješenju novih proizvoda brenda Ola’la.

Iskustva kupaca

Lansirali su ih nedavno, nekoliko godina nakon zadnjega hita, kuhinjskih ručnika s mirisom limuna, sada je proizvođač Delt Papir plasirao nove vrste rola papirnatih ručnika i toaletnog papira. Prati ih i efektna kampanja animiranih spotova u suradnji s agencijom i studijom moglo.

“Priču smo započeli tako da smo odlučili napraviti rolu papirnatih ručnika koja je vrlo visoka, čak 27 centimetara, a celuloza koju koristimo ima puno jača upijajuća svojstva i naglašenu čvrstoću. Usredotočeno smo prikupljali iskustva naših kupaca te smo osmislili proizvod po mjeri svakog modernog kućanstva – Ola’la Butler papirnate ručnike u tri varijante pakiranja. Proizvod je za svako kućanstvo, bez obzira na to je li osoba samo “u letu” u svom domu ili se radi o onima koji dosta vremena provode kod kuće (danas ih velik broj radi od doma)”, govore direktori i suvlasnici Delt Papira Krunoslav Kišak i Alen Krajačić.

Proizvodi zadovoljavaju i stroge ekološke certifikate, budući da im je tzv. I’m green folija izrađena od 60% zelenog polietilena porijeklom iz šećerne trske te od 40% LDPE reciklata.

Sve više pažnje posvećujemo materijalima u koje umatamo pa smo cijeli profesionalni segment “umotali” u tu I’m green foliju. U tom profi segmentu je i brend Tubeless, papir bez kartonske tube, te držači, sapuni, dezinficijensi. I u proizvodnji sve celulozne viškove recikliramo i ponovno koristimo u određenim proizvodima”, kažu iz Delt Papira. Za novi papir, Ola’la Premium, kažu da se radi novom tehnologijom.

“Koristimo super mekanu, no vrlo izdržljivu celulozu koja na koži ostavlja mekan dodir. Vjerujemo da za osobnu higijenu nema mjesta kompromisu jer je, kao što već više od godinu dana svjedočimo, usko povezana sa zdravljem”, napominju čelnici tvrtke.

Sirovina sve skuplja

Upravo s celulozom, kao nezistavnom sirovinom u proizvodnji neophodnog artikla, na određeni način “muku muče”, priznajući da je nabavka otežana. “Cijene repromaterijala jako rastu za sve sirovine, posebno za papir i ambalažu (kartone i folije), a sukladno tome, jako rastu proizvodne cijene. Predviđanja su da će i dalje rasti, pratimo trendove s nadom da će se ovaj poremećaj na tržištu polako dovesti pod kontrolu”, objašnjavaju. Obzirom na to da inoviraju, lani početkom ljeta su se znali prilagoditi pandemiji i uvođenjem novog proizvoda: zaštitnih maski, kojih je također na tržištu bio deficit, čak i iz Kine.

“Da, lani smo praktički preko noći odlučili ići u novi proizvodni segment jer smo se i sami mučili s nabavom zaštitnih maski za zaposlenike. Danas smo prisutni u velikim trgovačkim lancima poput Lidla i Kauflanda, a odnedavno i na policama dm-a, a opskrbljujemo i razne distributere. Tržišna borba s jeftinijom kineskom robom je naravno prisutna, no s obzirom na naše certifikate i domaću proizvodnju, trudimo se biti konkurentni te i dalje nastavljamo s ovim segmentom jer potražnja za maskama je zapravo sve veća. Dosad smo proizveli i prodali više od 10 milijuna maski”, kažu Kišak i Krajačić.

Delt Papir trenutačno ima 85 zaposlenih, broj im raste i do 100 u slučaju veće potražnje za proizvodima. Tvrtka 53% proizvodnje izvozi, u 26 zemalja, otprije u veći dio EU i Švicarsku, a nova su tržišta Finska, Island, Dubai, Saudijska Arabija i Kuvajt.

Izvor: www.poslovni.hr

Podijeli
li
0