Poduzetnicima dodijeljeno 1,12 milijarde kuna

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je u utorak da je u sklopu natječaja "IRI 2",dodijelilo ukupno 116 odluka o financiranju u vrijednosti 1,12 milijarde kuna, što generira ukupnu vrijednost ulaganja u području istraživanja i razvoja u iznosu većem od dvije milijarde kuna. Na poziv "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II", u javnosti poznatiji kao "IRI 2", podneseno je ukupno 360 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti tražene potpore od 3,39 milijardi kuna, navedeno je u priopćenju Ministarstva.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupni najviši iznos tih sredstava koja se po projektnom prijedlogu mogu dodijeliti pojedinom poduzetniku doseže 30 milijuna kuna, dok je najniži predviđeni iznos bespovratnih sredstava po projektu milijun kuna.

Putem ovog poziva brojni poduzetnici razvit će nove proizvode unutar jedne ili više odabranih "IRI" tema u sklopu pozivom identificiranih prioritetnih tematskih i pod tematskih područja Strategije pametne specijalizacije S3, koje se odnose na zdravlje i kvalitetu života, energiju i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost te hranu i bioekonomiju, napomenuto je u priopćenju.

Također, cilj je da poduzetnici ojačaju kapacitete svojih poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije te unaprijede suradnju s institucijama za istraživanje i razvoj, kao i da osiguraju snažniju primjenu znanstvenih rezultata i radova na konkretne proizvode i usluge. Financirani projekti će doprinijeti podizanju hrvatskog gospodarstva na višu razinu konkurentnosti i time dugoročno pozitivno utjecati na profitabilnost i konkurentnost poduzetnika"; istaknuto je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi koja se prenosi u priopćenju je rekao da je interes za poziv bio velik te da su do sada, s ciljem financiranja što većeg broja projekata koji su udovoljili uvjetima već uvećali alokaciju poziva, a da se radi na uvjetima i za njeno dodatno povećanje.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU-a trenutno intenzivno radi na stvaranju uvjeta za dodatno povećanje alokacije kako bi se financirali svi poduzetnički projekti koji su uspješno prošli postupak dodjele. Riječ je o 50-ak odluka o financiranju za siječanj i veljaču 2021. godine za sve projektne prijedloge koji su zadovoljili uvjete prihvatljivosti", najavio je Ćorić.

Dosadašnji rezultati "IRI I" faze, kazao je Ćorić, pokazuju da ciljana ulaganja u područja tehnologije i određene niše gospodarstva mogu polučiti brze i značajne rezultate na globalnoj razini, kao npr. u području zelenih tehnologija, razvoja robota, energetike i digitalnih tehnologija ili električnih automobila. U sklopu natječaja trenutno je u provedbi 50 projekata, dok je ostatak projekata u postupku ugovaranja.

U fazi ugovaranja je i tvrtka Jadran Galenski Laboratorij za projekt "Rino sprej, čija je ukupna vrijednost 35 milijuna kuna, a iznos bespovratnih EU-ovih sredstava iznosi 13,8 milijuna kuna.

Izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić izjavio je da projekt razvijaju u partnerstvu s Centrom za proteomiku riječkog Medicinskog fakulteta, a cil je razviti proizvod koji će utjecati, između ostalog, na poboljšanje zdravlja i kvalitete života ljudi te rasterećenje zdravstvenog sustava. 

"Provedba projekta rezultirat će novim zapošljavanjima, povećanjem prihoda od prodaje za 73 posto te povećanjem izvoza od 68 posto u 2026. godini“, istaknuo je Vučić u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Ministarstvo je navelo i primjer tvrtke Oprema za ugovoren projekt "Razvoj uređaja sa potopljenim isparivačem", za koji je dobila tri milijuna bespovratnih EU-ovih sredstava. Predsjednik Uprave Opreme Domagoj Cvetko izjavio je da će u suradnji s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu kroz projekt ulagati u aktivnosti istraživanja i razvoja, te razviti uređaj s potopljenim isparivačem i stroj za kružno savijanje cijevi.

"Unaprjeđenim uređajem s potopljenim isparivačem planiramo postići uštede na polju energetske učinkovitosti od 20 do 35 posto. Kroz projekt ćemo otvoriti pet novih radnih mjesta te povećati prihod od izvoza za 31 posto u odnosu na 2018. godinu“, otkrio je Cvetko.

Inače, Ministarstvo je krajem lipnja dodijelilo prve 23 odluke o financiranju projekata u sklopu "IRI-ja 2", a ukupna vrijednost tih projekata dosezala je 276 milijuna kuna. pri čemu je bespovratna potpora iznosila 161 milijun kuna.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0