Povezivanje s Cristal Unionom otvara Viro grupi tržište sjeverne Afrike

Povezivanje s Cristal Unionom otvara Viro grupi tržište sjeverne Afrike
VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d.

U predstojećoj kampanji šećerne repe u Viro grupi planiraju ukupno proizvesti oko 115 tisuća tona šećera. U sljedećoj proizvodnoj godini očekuju još bolje rezultate, u čemu će pomoći će i francuska grupa Cristal Union, koja je krajem srpnja kupila 17-postotni udjel u vlasništvu Vira, stopostotnom vlasniku županjske Sladorane.

Predsjednik Uprave Željko Zadro smatra da su izabrali dobre partnere, koji im mogu pomoći u povećanju proizvodnje šećerne repe, omogućiti snažniji iskorak u segmentu izvoza i biti jamac sigurne budućnosti.

- Europsko tržište, zapravo 90 posto proizvodnje šećera u Europi, koncentrirano je u šest kompanija, jedna od njih je Cristal Union. Riječ je o najvećem proizvođaču šećera u Francuskoj i najvećem proizvođaču alkohola u Europi. Vlasničko povezivanje za nas je neka zaštita i, što se tiče tržišta, znanja, transfera znanja, apsolutno nam može samo pomoći. Nakon 1. listopada 2017. ukidaju se izvozne kvote i vjerojatno će velika količina šećera ići u izvoz izvan EU. Cristal Union je možda među prva dva izvoznika šećera iz EU. Kompletno kontroliraju tržište sjeverne Afrike, što je nama relativno blizu, s obzirom na poziciju Jadrana. Tako da su to sve samo pozitivni efekti. Jer ako su nas oni odabrali kao partnera - s obzirom na udjel oni su partneri, ne gazde - to daje poticaj i sigurnost da imamo budućnost. Nikada nisu iskazali interes za povećanjem udjela, zadovoljni su jednim manjinskim udjelom u Viru i apsolutno se tu gleda partnerstvo, a ne neko osvajanje.

Izvor: Glas Slavonije

Podijeli
li
0