Požgaj Grupa ove godine izvezla 335 šlepera u inozemstvo

Požgaj Grupa, sa svoja četiri proizvodna pogona u Hrvatskoj i više od 350 zaposlenih i dalje je jedan od vodećih subjekata u drvoprerađivačkoj branši.

Od ukupne proizvodnje, više od 85 posto proizvoda izvozi se u inozemstvo, od čega 75 posto na tržište EU, a preostalih 25 posto na tržište Kine i SAD-a.  

Na tržištu Europe, Požgaj Grupa najznačajnije nastupa u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Austriji, Španjolskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Norveškoj.

Od ukupnog izvoza, 87 posto čine gotovi složeni proizvodi, a samo 13 posto otpada na izvoz rezane građe i briketa.

- U tijeku 2023., Požgaj Grupa je suočena sa značajnim padom prihoda od izvoza upravo radi stagnacije u narudžbama sa tržišta Njemačke i Italije. Pad prihoda u odnosu na isto razdoblje 2022. je na razini 37 posto, što nas dovodi u poziciju da radi održavanja profitabilnosti još više ciljamo ugovaranja ekskluzivnih projekata, posebno nakon takvih referenci koje imamo iz godine u godinu. Izvoz u tijeku 2023. godine odnosi se na više naših proizvoda, a ukupno smo izvezli do sada 335 šlepera robe u ukupnoj vrijednosti 17 milijuna eura. Podijeljeno na tjedne, ispada da prosječno u izvoz pošaljemo osam šlepera proizvoda tjedno, odnosno ukupno 192 tone proizvoda - rekao je Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe.

Izvor: LIDER

Podijeli
li
0