POZIV: podnošenje zahtjeva za sniženje carinskih stopa i otvaranje kvota

POZIV: podnošenje zahtjeva za sniženje carinskih stopa i otvaranje kvota
DRŽAVNI URED ZA TRGOVINSKU POLITIKU

DRŽAVNI URED ZA TRGOVINSKU POLITIKU

Republika Hrvatska će stupanjem u članstvo EU preuzeti zajedničku trgovinsku politiku EU, a time i Carinsku tarifu Europske unije, te će sniženje carina biti jedino moguće zatražiti kroz mehanizam tarifnih suspenzija/kvota, koje su posebna trgovinska mjera u Europskoj uniji. Osnovni cilj odobravanja tarifnih suspenzija/kvota usmjeren je jačanje konkurentnosti industrije zemalja Europske unije uvozom sirovina, polugotovih proizvoda ili sastavnih dijelova, a koji se ugrađuju u gotove proizvode iz zemalja ne članica Europske unije, uz sniženu ili nultu stopu carine.

Zahtjev se podnosi Europskoj komisiji putem nadležnog tijela države članice, koja u Radnoj skupini za gospodarska tarifna pitanja EU prezentira zahtjev i zastupa interese podnositelja.
Ukoliko proizvođači u Republici Hrvatskoj žele koristiti pogodnosti mehanizma tarifnih suspenzija/kvota ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, mogu podnijeti pismeni zahtjev Državnom uredu za trgovinsku politiku.
Državni ured za trgovinsku politiku zaprima zahtjeve gospodarstvenika za tarifnom suspenzijom/kvotom najkasnije do 4. ožujka 2013. godine.
Postupak za sniženje ili ukidanje stope carine za uvoz određene sirovine može na razini EU pokrenuti svaki pojedinačni proizvođač odnosno interesno udruženje pod uvjetom da se:

  • Ista ne proizvodi niti ju je moguće nabaviti na teritoriju EU i zemalja s kojima EU i zemalja s kojima EU ima zaključene ugovore o slobodnoj trgovini (ili nije dostupna u dovoljnoj količini);
  • Da su procijenjene godišnje uštede za proizvođača na ime oslobođenja od carine (ili smanjenja carine) u iznosu od najmanje 15.000€

Obrasci zahtjeva za sniženje carinskih stopa odnosno otvaranje kvota možete pronaći na poveznici

[dokument1]

Državni ured za trgovinsku politiku je zahtjeve za korištenje trgovinskih mehanizama tarifnih suspenzija/kvota zaprimljene od hrvatskih gospodarstvenika do 15. rujna 2012.g. proslijedio EK te će odobreni zahtjevi biti objavljeni u Official Journalu tijekom lipnja 2013.godine.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Državni ured za trgovinsku politiku, gđu Tatjanu Vinković (tatjana.vinkovic@dutp.hr,tel: 01/6444 623) i gđu Nadu Minčić (nada.mincic@dutp.hr; tel: 01/ 6444 624).

Podijeli
li
0