Prepreke u trgovini s Kinom

Traže se povratne informacije

Prepreke u trgovini s Kinom
Zastava NR Kine

Na predstojećem sastanku Savjetodavnog odbora za pristup tržištu (MAAC) koji će se održati 19. siječnja 2016. razgovarat će se o ključnim preprekama u trgovini s Kinom.

U nastavku možete pročitati posljednji popis prepreka u trgovini europskih tvrtki s Kinom koje su prijavljene tijekom 2015. godine

  • Restrikcije u izravnim ulaganjima: strana ulaganja nisu moguća u područjima IT sektora, ekologije, financijskima uslugama, dostavnim uslugama, zdravstvu, automobilskoj industriji, željeznici, inženjerstvu, industriji plina i nafte. Restrikcije u tehnološkim transferima, administraciji i dobivanju odobrenja.
  • Javne nabave: poticanje Kine da pristupi Sporazumu o javnim nabavama, mogućnost stranim tvrtkama da sudjeluju u postupcima javne nabave kroz natječaje i Zakon o nabavi, izbjegavanje lokalnih zahtjeva za pristup javnim natječajima
  • Intelektualno vlasništvo: izbjegavanje registracije patenata, osiguranje primjene WTO pravila o zaštiti podataka, opterećujuće administrativne i sudske procedure i zahtjevi za legalizaciju stranih dokumenata, djelotvornija zaštita, jačanje legislative u ovome području
  • SPS mjere: zabrana uvoza govedine ovčetine iz EU, komplicirane procedure za pristup proizvoda životinja, prihvaćanje EU dokaza o udovoljavanju uvjetima od pojedinih bolesti (npr. afrička svinjska kuga, ptičja gripa), prihvaćanje sustava revizije za meso i mliječne proizvode, neusklađenost zakona o hrani s međunarodnim standardima i neopravdane trgovinske restrikcije Kine za EU proizvode s Schmallenberg virusom.
  • Tehničke regulative, standardi i certificiranja: komplicirane procedure kod certifikata za automobilski sektor, strojeve, električne komponente, keramiku, civilno zrakoplovstvo, tekstil i odjeću, neusklađenost s WTO/TBT sporazumom i međunarodnim standardima, testiranjima i certifikacijskoj praksi, kod certifikacijskih procedura za uvozne proizvode dolazi do „tehnoloških krađa“, nejednak tretman stranih tvrtki u standardiziraju na centralnoj i lokalnoj razini u industriji i pojedinim sektorima.
  • Dozvole i procedure u području usluga: nejasne i netransparentne procedure u području usluga kao što su financijske usluge, telekomunikacije, dostavne usluge, konstrukcije i kompjuterski sistemi. Odluke u području dozvola trebaju se donositi samostalno.
  • Zaštita u području IT i digitalnog sektora: primjena međunarodnih standarda, dozvola, testiranja i certificiranja, sudjelovanje stranih investicijskih tvrtki u tijelima za standardizaciju, ažuriranje OSCCA regulative za komercijalne podatke za kodiranje, ukidanje diskriminacijskih odredbi i transparentnost u provedbi sustava zaštite (MLPS).
  • Sirovine: izvozne restrikcije i druge mjere za izvoz sirovine što je u suprotnosti s WTO-om
  • Medicinski uređaji: neusklađenost regulatornog sustava za medicinske uređaje s međunarodnim standardima i praksi, ukidanje zahtjeva za registraciju medicinski uređaja u zemlji podrijetla, prihvaćanje testiranja sukladno s ILAC uvjetima, ukidanje obveze za novom registracijom kod minimalnih softverskih prilagodbi, ukidanje odredbi kojom se u bolnicama preferiraju domaće medicinske komponente i aparati.
  • Farmaceutski proizvodi: priznavanje nove farmaceutskog regulatornog sustava s međunarodnim standardima i praksi kao što je ICH i OECD, transparentnost u procesu donošenja odluka o cijenama i naknadama za isključivanje novih proizvoda, adekvatna zaštita patenata.  
  • Kozmetički proizvodi: omogućiti pristup za nove kozmetičke proizvode kroz registracijske procese sukladno međunarodnim standardima, prodaju kroz certifikate o slobodnoj prodaji, ukidanje dokaznih certifikata, ukidanje diskriminacije između domaćih i stranih proizvoda.  

Ukoliko se susrećete s prednje navedenim preprekama ili ste se susreli s nekim preprekama koje nisu navedene, molimo Vas, u oba slučaja, za povratnu informaciju, koju možete poslati na e-mail: info@hrvatski-izvoznici.hr  do ponedjeljka, 16. siječnja 2017. godine

Podijeli
li
0