Stručnjaci otkrivaju kako osigurati likvidnost u nesigurnim gospodarskim vremenima

Stručnjaci otkrivaju kako osigurati likvidnost u nesigurnim gospodarskim vremenima
Okrugli stol Poslovnog dnevnika Osiguranje potraživanja

Cilj okruglog stola je doznati kako zaštititi poslovanje i povećati konkurentnost u teškim gospodarskim vremenima koristeći osiguranje potraživanja.

Nestabilno i nepredvidivo okruženje rusko-ukrajinskog sukoba, inflatorni pritisci, rast kamatnih stopa, poremećaj u opskrbnim lancima, uz rastuće troškove i insolventnost na globalnim tržištima, samo su neki od izazova s kojima se financijski poduzetnici susreću u svakodnevnom poslovanju.

Učinkovito upravljanje financijskim rizicima i naplatom potraživanja u takvim uvjetima postaju imperativ za osiguranje likvidnosti. Iako je u Hrvatskoj instrument osiguranja naplate potraživanja još uvijek slabo poznat, tvrtke diljem svijeta koriste ovaj oblik osiguranja i povjeravaju upravljanje rizikom trećim osobama kako bi se zaštitile od teškoća u naplati potraživanja i tako održale svoju likvidnost.

  • Koliki su prihodi domaćih kompanija od izvoza u treće zemlje? Kako provjeravaju bonitete kompanija prilikom sklapanja novih poslova?
  • Kakvo je stanje u domaćim tvrtkama i koliko su usvojile praksu ugovaranja osiguranja potraživanja
  • Što podrazumijeva takva polica i kako procijeniti rizike kupaca?

Pitanja su to na koje ćemo odgovore potražiti 1. lipnja od 11 sati u Hotelu Zonar na Okruglom stolu u organizaciji Poslovnog dnevnika pod nazivom Osiguranje potraživanja, kako osigurati likvidnost u teškim gospodarskim vremenima.

O ovoj aktualnoj temi raspravljat će prof. dr. scMarijana Ivanov, glavna ekonomistica Hrvatskih izvoznikaGoran Tolić, direktor prodaje Acredia Versicherung AG, Marko Rašić, direktor financija u M SAN Grupi, Mihael Babić, direktor prodaje i razvoja proizvoda u Erste Factoringu i Ivan Glavinić, voditelj odjela financija u Krašu.

Cilj okruglog stola je doznati kako zaštititi poslovanje i povećati konkurentnost u teškim gospodarskim vremenima koristeći osiguranje potraživanja.

Posljedice nenaplate potraživanja utječu izravno na poslovni rezultat i na cash flow, povećavaju se troškovi pokušaja naplate potraživanja, smanjuju mogućnosti investiranja i rasta zbog izgubljene dobiti.

Svaka tvrtka koja isporučuje robu i usluge na tržištu s odgodom plaćanja itekako mora voditi računa o tome da jednog dana može imati problema s naplatom. Vrlo je tanka linija između odgoda i nelikvidnosti, a kad ona pukne, nenaplaćena potraživanja mogu ugroziti poslovanje svih tvrtki koje s posluju sa spornom kompanijom.

Sudjelovanje na okruglom stolu je besplatno, no zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se na e-mail konferencije@poslovni.hr

Podijeli
li
0