Summit Inicijative triju mora

20. i 21. lipnja 2022., Riga, Latvija

Ovogodišnji summit Inicijative triju mora (Three Seas Initiative  3SI), održat će se 20. i 21. lipnja u Rigi, glavnom gradu Latvije.

Inicijativa triju mora obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju te ima za cilj potaknuti brži razvoj regije te suradnju među državama u različitim sektorima.

Summit 3SI okuplja visokorangirane predstavnike država članica Inicijative i drugih država-članica EU, Europske komisije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zainteresiranih zemalja, a izaslanstvo Republike Hrvatske na ovogodišnjem summitu predvodit će predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.

S obzirom na prepoznatu uloga privatnog sektora kao ključnog partnera za uspjeh i dugoročnu održivost Inicijative te potpisanu Zajedničku izjavu o uspostavi mreža gospodarskih komora država 3SI u Bukureštu 2018. godine, u okviru summita održat će se i poslovni forum na kojem će sudjelovati predstavnici gospodarskih institucija i subjekata iz država uključenih u Inicijativu. Program Poslovnog foruma predviđa održavanje panel rasprava te se očekuje i održavanje poslovnih susreta gospodarstvenika i predstavnika gospodarskih institucija, B2B te B2G.

Poslovni forum Inicijative triju mora predstavlja prigodu za Republiku Hrvatsku da kroz izgradnju i poboljšanje postojećih energetskih, prometnih i digitalnih infrastrukturnih veza iskoristi snažan gospodarski rast cjelokupnog područja srednje Europe za jačanje vlastitog gospodarstva te pridonese smanjivanju razlika u razvoju između država članica Europske unije (EU). 

Detaljnije informacije o događanju i mogućnosti sudjelovanja gospodarstvenika objavit ćemo u okviru ove obavijesti po objavi službenih informacija na stranici 3SI i omogućavanja registracije sudionika.

Izvor:www.hgk.hr

Podijeli
li
0