Suradnja udruge Hrvatski izvoznici s Veleposlanstvom Australije u Republici Hrvatskoj

Suradnja udruge Hrvatski izvoznici s Veleposlanstvom Australije u Republici Hrvatskoj
Suradnja HIZ-a s Veleposlanstvom Australije u RH

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, g.Davor Baković, održao je sastanak, u petak, 21. svibnja 2023. godine, s zamjenikom glavnog pregovaraca za sklapanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije, g. Matthew Duckworth, te veleposlanikom Australije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Richard Mason Rodgers.

Održanom sastanku u petak, prethodio je sastanak g.Davora Bakovića i NJ.E. Richard Mason Rodgers prije tjedan dana, na kojemu je razgovarano o uspješnoj hrvatskoj poslovnoj zajednici u Australiji, te daljnjem jačanju bilateralne gospodarske suradnje i robne razmjene između dvije zemlje, s naglaskom na aktualne pregovore o sklapanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije.

Na sastanku s glavnim pregovaračem, g. Matthew Duckwort, sudjelovao je i g. Marko Marić, direktor za internacionalna tržišta PODRAVKA d.d., tvrtke koja na tržištu Australije posluje dugi niz godina, putem Podravka International koje je osnovano 1994. godine.

G. Duckwort je naglasio da Sporazum donosi efikasnije poslovanje izvoznicima u vidu poboljšanja procedura i barijera, te donosi prilike i mogućnosti izvoznicima koji još nisu prisutni na tom dalekom tržištu. Istaknuta je uspješna dugogodišnja izvozna prisutnost tvrtke PODRAVKA d.d. kao i KONČAR-Mjernih transformatora d.d. na tržištu Australije, a za ostvarenje boljih poslovnih rezultata naglašena je važnost početka pregovora o sklapanju Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja najavljena za 2024. godinu.

U nastavku se nalaze i poveznice na kojima se nalaze sve informacije o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije: 

https://policy.trade.ec.europa.eu/eu-trade-relationships-country-and-region/countries-and-regions/australia/eu-australia-agreement_en;

https://www.dfat.gov.au/trade/agreements/negotiations/aeufta.

Podijeli
li
0