Tradicionalna konferencija za proizvođače i trgovce - MAGROS 2019

Prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta EU

Konferencija MAGROS 2019. organiziraju poslovni časopis Suvremena trgovina i Hrvatska gospodarska  komora, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, a održati će se u srijedu, 16. listopada 2019. u dvorani Auditorium tvrtke KRAŠ d.d., Ravnice 48 u Zagrebu, s početkom u 9.00 sati. Skupu će prisusutvovati i aktivno sudjelovati u radu predstavnici najvažnijih institucija odgovornih za ova područja.

Tema Prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta obrađuje se s dva gledišta:

Prvo, što se događa u maloprodaji unutar Europske unije, s naglaskom na nove trendove, ali i izazove koje oni nose sa sobom. Posebno će biti govora o potrebi jedinstvenih odnosa na zajedničkom tržištu s osvrtom na Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i reakcije na njegovu provedbu unutar EU.

Drugo, analiza stanja maloprodaje pokazati će rezultate provođenja Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi u Hrvatskoj i brojne probleme koji se javljaju u njegovoj primjeni. To se podjednako odnosi na trgovinu i proizvođače. Isto tako, trebamo utvrditi kuda ide trgovina u Hrvatskoj.

U dva panela pokušat će se ukazati na međuovisnost borbe za inovacijama i povećanom konkurentnošću na ukupan razvoj hrvatskoga gospodarstva. Hrvatska u apsolutnim razmjerima sporo raste, a u relativnim brzo zaostaje za ostalim tranzicijskim zemljama. Hrvatska bi svoj rast i razvoj trebala zasnivati na proizvodnji s visokom dodanom vrijednošću, a ne na turizmu. Za to su potrebna ulaganja, domaća i strana, bez kojih nema impulsa za nova radna mjesta i brži razvoj. Isto tako, vrijeme je da se analitički razmotri što nam donosi povećana internacionalizacija i kako se domaći proizvođači, prije svega izvoznici, nose s tim problemima. To je prigoda da se utvrdi kojim pravcima ide hrvatsko gospodarstvo i kako se pozicionira.

Program konferencije MAGROS 2019. možete preuzeti u nastavku

Podijeli
li
0