Treba više poticati izvozno orijentirane tvrtke

Treba više poticati izvozno orijentirane tvrtke
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Požegi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Požegi posjetila tvrtke Color emajl i Spin Valis te uz ostalo istaknula kako bi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) trebala biti više orijentirana poticanju izvozno orijentiranih tvrtki.

Nakon posjeta Spin Valisu, jednoj od vodećih tvrtki iz drvnoprerađivačkog sektora, predsjednica se složila kako HBOR i Hrvatska narodna banka trebaju, osim svojih definiranih temeljnih funkcija, biti prije svega u funkciji zapošljavanja, stvaranja novih radnih mjesta, proizvoda dodane vrijednosti i poticanja izvoza. 

"Vrijeme je da se razmisli o HBOR-u i drugim agencijama kao bankama koje će zapravo biti orijentirane upravo na poticanje proizvoda i usluga tvrtki usmjerenih na izvoz. Jer, mi kao država ove veličine jedino izvozom možemo postići stvarne pretpostavke za gospodarski rast i razvoj", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je naglasila i kako se u ministarstvima treba više čuti glas uspješnih poduzetnika, a izrazila je i zadovoljstvo predstavljenim planovima razvoja dviju tvrtki s požeškog područja te činjenicom da se otvaraju i radna mjesta za osobe s posebnim potrebama.

Predstavnici Spin Valisa su kao jedan od problema s kojim se susreću istaknuli odlazak kvalificiranih radnika u inozemstvo, dok s druge strane na tržištu nedostaje određenih zanimanja, a predsjednica je kao dio potpore gospodarstvu istaknula potrebu ubrzanja reforme obrazovanja.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0