U Bruxellesu konferencija o temama budućnosti biobaziranih industrija

U Bruxellesu konferencija o temama budućnosti biobaziranih industrija
Konferencija o jačanju biobaziranih industrija u JI Europi

Konferencija o jačanju biobaziranih industrija u jugoistočnoj Europi odžana je prošli tjedan u Bruxellesu u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. Konferencija je okupila institucije i poduzetnike iz Hrvatske, BiH i Srbije, predstavnike javnih poduzeća Hrvatske šume i Srbijašume, Hrvatsku poljoprivrednu komoru, proizvođačke organizacije, drvne klastere iz Hrvatske i BiH te europske strukovne asocijacije. Na skupu su sudjelovali predstavnici Europske komisije te članovi Europskog parlamenta koji su govorili o potencijalima biobaziranih sektora s posebnim naglaskom na poljoprivredno-prehrambeni i drvno-prerađivački sektor, odnosno na zakonodavstvo u području korištenja obnovljivih izvora energije.

Cjelokupni dogođaj je bio na visokom političkom i institucionalnom nivou, o čemu svjedoče prisustvo hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Marijane Petir, Ivane Maletić i Davora Škrleca, vodećih europskih sektorskih lobista, predstavnika europske administracije, akademske te predstavnika veleposlanstava i misija zemalja članica u Bruxellesu. Kroz sve briselske sadržaje i predstavnici hrvatske Vlade i nacionalnih institucija su predstavili određene programe namijenjene internacionalizaciji i umrežavanju na EU razini. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić naglasio je aktivnu potporu Ministarstva tvrtkama i poduzetnicima te kroz konkretne statističke pokazatelje apostrofirao važnost drvoprerađivačkog sektora za nacionalno gospodarstvo, uz potrebu poticanja inovacija. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslav Jakupčić rekao je kako je vrijednost šuma u Hrvatskoj neprocijenjiva, ne samo zbog velike ekonomske nego socijalne i ekološke funkcije.

Šumama moramo gospodariti tako da sutra vrijede više nego danas, rekao je Jakupčić te naglasio da je ulaganje u šume, ali i u kadrove u šumarstvu jedan od ključeva razvitka i demografske stabilnosti ruralnih područja. Profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i predstavnica partnera u organizaciji,udruge Hrvatski izvoznici prof.dr. Marijana Ivanov govorila je o makroekonomskoj stabilnosti i važnosti biobaziranih industrija u ostvarivanju značajnih deviznih prihoda. Sudionicima su se obratili i gost iz regije, direktor Srbijašuma d.o.o. Predrag Aleksić te predstavnici istaknutih europskih asocijacija za biomasu - AEBIOM, Europska udruga državnih šuma EUSTAFOR, vodeća europska lobistička organizacija u području bio-baziranih industrija COPA-COGECA te EUropska organizacija pilanske industrije EOS. Domaću praksu i mnogobrojne izazove u poslovanju i udruživanju domaćih poljoprivrednika auditoriju je uputio Luka Cvitan iz Poljoprivredne proizvođačke organizacije Gomolava Jabuka. Zvonimir Novak, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, ujedno i suorganizatora konferencije, predstavio je rad klastera i naglasio međusektorske suradnje u biobaziranom sektoru.

Priopćenje s konferencije u cijelosti možete pronaći u nastavku

 

Podijeli
li
0