U Ericsson NT-u otvoren Inventorium – važno mjesto suradnje sa znanošću

U Ericsson NT-u otvoren Inventorium – važno mjesto suradnje sa znanošću
Ericsson Nikola Tesla d.d.

U prostorima Ericsson Nikola Tesla otvoren je znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium. Namijenjen daljnjem produbljenju suradnje sa znanošću, laboratorij je otvoren u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računalstva (FER).

Znanstvenici s FER-a, ali i drugih fakulteta, u posebno uređenom prostoru moći će koristiti znanja i tehnologije koje se razvijaju u jednoj od naših najinovativnijih kompanija.

Zanimljivi i drugima
“Ponosni smo na suradnju sa znanošću jer ona pokazuje našu predanost jačanju inovacijskog potencijala, transferu znanja i tehnologija te razvoju kvalitetnih stručnjaka”, poručila je prilikom otvorenja Inventoriuma Gordana Kovačević, predsjednica Uprave kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Suradnja Ericssona NT i FER-a stara je koliko i sam Ericsson NT, dakle duže od 60 godina, te nosi brojne rezultate – od izrade raznih prototipnih rješenja, brojnih zajednički prijavljenih patenata, znanstvenih radova do suradnje na obrazovnim programima.

Suradnja otvorenjem Inventoriuma postaje još intenzivnija. Kako je to jednostavno sažela Gordana Kovačević, neposredno prije potpisivanja Memoranduma o razumijevanju s FER-om, “bez jakog sveučilišta i jakih fakulteta i znanosti nema razvoja tehnologije, a bez primjene naprednih tehnologija i razvoja snažnih partnerstva nije moguće ostvariti gospodarski i društveni prosperitet”.

Iako je ta činjenica dobro poznata, u Hrvatskoj se u praksi slabo provodi. Sveučilište u Zagrebu relativno nedavno pokrenulo je Gospodarski savjet, na čijem je čelu upravo predsjednica Uprave Ericsson NT, a čiji je cilj, između ostalog, poboljšati transfer znanja i tehnologija u gospodarstvo.

Savjet čini 12 tvrtki i institucija, a neki njegovi članovi, predstavnici nekih od najvećih domaćih kompanija, stigli su na svečano otvorenje Inventoriuma. Kakva će točno znanja i tehnologije biti dostupne znanstvenicima pažljivo su slušali Martina Dalić, čelnica Podravke, Mihael Furjan, čelnik Plive te Stjepan Roglić iz Orbica.

“Drago mi je da sam pozvan na otvorenje jer je bitno da između kompanija postoji dijeljenje znanja koje bi trebalo rezultirati implementacijom najboljih praksi”, kaže Furjan dodajući da je Pliva, što se tiče suradnje sa znanošću, fokusirana na privlačenje studenata još tijekom studija kako bi si “osigurali” najbolji kadar na tržištu.

FER rijedak slučaj
Stjepan Roglić iz Orbica dodao je da u njihovoj kompaniji koja se bavi distribucijom i logistikom trenutačno nema prostora za otvaranje odjela istraživanja i razvoja, no sigurno je da će i u njihovoj branši upravo o implementaciji tehnoloških rješenja ovisiti uspjeh. Suradnju s fakultetima stoga planiraju intenzivirati.

Dakle, i među vodećim domaćim kompanijama sustavne suradnje sa znanošću, aktivnih istraživačko-razvojnih centara, kakav je onaj Ericssona Nikola Tesla, koji je globalno prepoznatljiv po vrhunskim stručnjacima i inovacijama, vrlo je malo. Malo je i fakulteta koji imaju tako intenzivnu suradnju s gospodarstvom kao što to je ima FER, i to dobro uhodanu, mada i sam dekan Vedran Bilas ističe da uspostava suradnje često nije jednostavna.

“Trebamo uspostaviti modele kako bi naši studenti, suradnici i nastavnici mogli raditi bolje i kvalitetnije. To je ključno kako bismo ostvarili naš cilj tehnološki jake Hrvatske, odnosno zemlje u kojoj najbolji talenti ostaju i koja privlači strane talente”, kaže Bilas. Ericsson NT i FER dobar su primjer toga, no taj primjer u Hrvatskoj tek rijetki slijede.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli
li
0