Vlada osniva Povjerenstvo za osiguranje izvoza

17.07.2024.

VLADA je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za osiguranje izvoza, koje će imati zadaću davanja mišljenja i prijedloga o predmetima osiguranja izvoza i nadzora provedbe poslova osiguranja izvoza.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da Hrvatska banka za obnovu i razvitak  od 1998. godine provodi poslove osiguranja izvoza u ime i za račun RH kojima se potiče izvoz i financiranje izvoza, tako da se izvoznike štiti od rizika neplaćanja njihovih inozemnih kupaca, dok bankama koje financijski prate izvoznike police osiguranja služe kao instrument osiguranja za plasmane koji su neposredno vezani uz izvoz. 

"Uredba o osiguranju izvoza propisuje osnivanje i nadležnosti povjerenstva koje ima za zadaću davanje mišljenja i prijedloga o predmetima osiguranja izvoza i nadzor provedbe poslova osiguranja izvoza", rekao je Primorac.  

Povjerenstvo će biti  sastavljeno od predstavnika ministarstva nadležnog za financije kao predsjednika, predstavnika ministarstva nadležnog za gospodarstvo kao zamjenika predsjednika, predstavnika ministarstva nadležnog za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove, te predstavnike Hrvatske narodne banke i Hrvatske gospodarske komore. 

Vlada je još na  sjednici održanoj 30. travnja 2020. donijela Uredbu o osiguranju izvoza u kojoj se propisuje osnivanje i nadležnosti povjerenstva. 

U okviru svojih zadaća povjerenstvo, uz ostalo daje mišljenja, preporuke i prijedloge o programima i uvjetima programa u poslovima osiguranja izvoza, pojedinačnim zahtjevima po poslovima osiguranja izvoza, premijskim sustavima i cjenicima za naknade za preuzete obveze po drugim oblicima poslova osiguranja izvoza, uvjetima zadovoljenja kriterija izvoznika po pojedinom programu osiguranja izvoza te klasifikaciji država po rizičnosti. 

Izvor: Hina

14:53, 17. srpnja 2024.

Podijeli
li
0