Vučković i kineska veleposlanica Erwen o mogućnostima izvoza svinjskog mesa u Kinu

Vučković i kineska veleposlanica Erwen o mogućnostima izvoza svinjskog mesa u Kinu
Kina

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je online sastanak s kineskom veleposlanicom u Hrvatskoj Xu Erwen, a središnje teme su bile ubrzavanje procedure ishođenja veterinarskih certifikata te mogućnosti izvoza svinjskog mesa u Kinu, izvijestili su u utorak iz Ministarstva.

Suradnja s Kinom u području poljoprivrede vrlo je intenzivna od 2006. , a zahvaljujući inicijativi Kina+17 i višegodišnjem trudu Ministarstva poljoprivrede, 2019. godine je potpisan Protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, čime su ukinute sve prepreke prodaje hrvatskih mliječnih proizvoda na kineskom tržištu.

Uz razgovor o mogućnostima jačanja dosadašnje suradnje u području poljoprivredne proizvodnje, ministrica Vučković se usredotočila na hrvatske zahtjeve prema nadležnom tijelu u Kini (GACC), vezano uz veterinarske certifikate za svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, svježu i smrznutu tunu, med, goveđe meso i meso peradi, s naglaskom na izvoz tune i svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz Hrvatske u Kinu.

Naime, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u intenzivnoj je komunikaciji s GACC-om te je Hrvatska korak bliže pozitivnom ishodu procjene kao zemlje koja ima pravo na uvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u Kinu, ističe se u priopćenju. Također se navodi kako je u lipnju 2020. GACC obaviješten da je Svjetska organizacija za zdravlje životinja priznala Hrvatsku kao državu koja je službeno slobodna od klasične svinjske kuge.

Ministarstvo u priopćenju navodi i kako je u razdoblju od 2011. do 2020., s ulaskom u EU, povećana vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Kinu za devet puta, dok se istovremeno više nego dvostruko smanjila vrijednost uvoza u iz Kine. Samo u 2020. vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Kinu porasla je 52 posto u odnosu na 2019., na gotovo sedam milijuna eura.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0